Image Alt

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Μία ανώδυνη μέθοδος για τις πέτρες στη χολή

Μία από τις πιο δαπανηρές νόσους του πεπτικού συστήματος είναι η χολολιθίαση (οι πέτρες στη χολή), μια πάθηση, που πλήττει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας από 20 έως 75 ετών.
Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στους Δυτικούς πληθυσμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ταλαιπωρεί περίπου στο 6% των ανδρών και στο 9% των γυναικών. Ενώ η πλειοψηφία των ασθενών με πέτρες στη χολή είναι ασυμπτωματικοί σε όλη τους τη ζωή, περίπου στο 15-25% αυτών θα εμφανιστούν συμπτώματα μέσα σε 10 έως 15 έτη παρακολούθησης, οπότε η κατάσταση αναφέρεται ως χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης).

Πέτρες στη χολή – Παράγοντες κινδύνου

– Tο φύλο (οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο),
– Η ηλικία (πιο επιρρεπείς οι άνω των 60 ετών)
– Το οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης
– Η παχυσαρκία, αλλά και η απότομη απώλεια βάρους
– Ο διαβήτης
– Η εγκυμοσύνη
– Υψηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και η χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή
– Η λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά και όσα περιέχουν οιστρογόνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας σάκκος σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το δεξιό λοβό του ήπατος (συκώτι).
Ο κύριος ρόλος της είναι να μαζεύει και να συμπυκνώνει ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι και βοηθά στην πέψη. Το υγρό αυτό (η χολή) περνάει μέσα από στενά σωληνάκια (χοληδόχος πόρος) και καταλήγει στο έντερο.
Η αφαίρεση της χολής δεν δημιουργεί μετέπειτα προβλήματα δυσπεψίας.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των χολόλιθων μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. (χολοκυστίτιδα). Η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και πυρετό.

Απόφραξη του κοινού χοληδόχου πόρου.Οι χολόλιθοι μπορούν να μπλοκάρουν τους σωλήνες (πόρους) μέσω των οποίων ρέει η χολή από τη χοληδόχο κύστη ή το συκώτι στο λεπτό έντερο. Μπορεί να προκληθεί σοβαρός πόνος, ίκτερος και λοίμωξη των χοληφόρων.

Απόφραξη του παγκρεατικού πόρου. Ο παγκρεατικός αγωγός είναι ένας σωλήνας που τρέχει από το πάγκρεας και συνδέεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο λίγο πριν εισέλθει στο δωδεκαδάκτυλο. Τα παγκρεατικοί υγρά που βοηθούν στην πέψη, ρέουν μέσω του παγκρεατικού πόρου.
Μια χολόλιθος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στον παγκρεατικό πόρο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). Η παγκρεατίτιδα προκαλεί έντονο, συνεχή κοιλιακό άλγος και συνήθως απαιτεί νοσηλεία.

Καρκίνος της χοληδόχου κύστης. Τα άτομα με ιστορικό χολόλιθων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Όμως ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι πολύ σπάνιος, οπότε παρόλο που ο κίνδυνος καρκίνου είναι αυξημένος, η πιθανότητα καρκίνου της χοληδόχου κύστης είναι ακόμα πολύ μικρή.

Πέτρες στη χολή – Διάγνωση 

  • Εξετάσεις αίματος.                                                                                               
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας.                                                                                                                        
  • Αξονική τομογραφία κοιλίας.
  • Εάν απαιτείται πιο λεπτομερής εξέταση της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων πόρων:  Ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειοπαγκρεατογραφία ( ERCP )

Θεραπεία

Οι πέτρες στη χολή δεν εξαφανίζονται από μόνες τους. Τα συμπτώματα θα συνεχίζονται μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη.
Όταν όμως υπάρχουν επεισόδια πόνου και ειδικά πάνω από μία φορά, τότε η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης επιβάλλεται.                                Παλιότερα ο μόνος τρόπος αφαίρεσης ήταν με μία μεγάλη τομή. Σήμερα, με τη λαπαροσκοπική τεχνική, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης γίνεται μέσα από 4 μικρές τρύπες (ports), από 1/2 ως 1 εκατοστό η καθεμιά.
Η λαπαροσκόπηση, είναι σχεδόν πάντα η προτιμώμενη μέθοδος, «Αποτελεί για την πλειοψηφία των ασθενών την ιδανική θεραπευτική επιλογή, με σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, νοσοκομειακή περίθαλψη, και χρόνο ανάρρωσης.

 

Ειδικότερα, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή υπερτερεί σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στα εξής:

  • Μηδαμινή απώλεια αίματος
  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (μια τομή 1 εκ. και τρεις τομές 0,5 εκ.) και συνεπώς ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα και λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
  • Μείωση της πιθανότητας για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
  • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδος στην εργασία
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και συνεπώς μικρότερο κόστος.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών σε βαριά κατάσταση όπως, καρδιοχειρουργημένους, υπέρβαρους ή ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τελευταία η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής εκτελείται μέσω μόνο μιας μικρής οπής από τον ομφαλό (single port), χωρίς να απαιτούνται άλλες μικρές τομές, με άριστα αποτελέσματα.

Ο Γενικός Χειρουργός Νίκος Βλάχος, με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική , βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !