Image Alt

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Ο καρκίνος του Θυρεοειδούς είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων και από τους καρκίνους με την υψηλότερη πενταετή επιβίωση (97-99%).

Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση στις παθήσεις του θυρεοειδούς γενικά αλλά και ειδικότερα στον καρκίνο του θυρεοειδούς όπου ο ρυθμός αύξησης είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. 

Αποτελεί το 1,5-3% όλων των νεοπλασιών (καρκίνων). Πιο συχνά προσβάλλει τις γυναίκες έναντι των ανδρών σε αναλογία 3 προς 1.

Καρκίνος του Θυρεοειδούς – Παράγοντες κινδύνου 

  • Οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας (καρκίνου) Θυρεοειδούς
  • Έκθεση σε ακτινοβολία (είτε από ιατρικούς λόγους είτε λόγω περιβαλλοντικής ακτινοβολίας).
  • Όζοι Θυρεοειδή και έλλειψη Ιωδίου.
  • Αυτοάνοσες Θυρεοειδίτιδες (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νόσος Graves). 

Καρκίνος του Θυρεοειδούς – Συμπτώματα 

Ο καρκίνος του Θυρεοειδούς σπάνια έχει ειδικά συμπτώματα. Αρχικά παρουσιάζεται σαν όζος Θυρεοειδή. Εμφανίζεται είτε ως μάζα-πρήξιμο στο λαιμό ή σε τυχαίο υπερηχογράφημα τραχήλου για άλλο λόγο. Άλλα σπάνια συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν είναι βραγχνάδα που επιμένει, δυσκολία στην κατάποση, επίμονος βήχας και διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.

Πώς να ελέγξετε το λαιμό σας για Όζους και Καρκίνο Θυρεοειδή

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μόνοι σας έναν απλό έλεγχο για να διαπιστώσετε την παρουσία ύποπτων όζων στο Θυρεοειδή.  

  • Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέπτη
  • Γείρετε ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω
  • Καταπιείτε μια γουλιά νερό
  • Παρατηρήστε και ψηλαφήστε το λαιμό σας για διογκώσεις

Αν παρατηρήσετε κάποια διόγκωση, ή έχετε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς.

Ιστολογικοί τύποι Καρκίνου Θυρεοειδούς

Οι κυριότεροι τύποι Καρκίνου Θυρεοειδή είναι:

Θηλώδες καρκίνωμα (85-90%)

Είναι η συχνότερη και λιγότερο επιθετική μορφή της νόσου. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο και έχει άριστη πρόγνωση και εξαιρετική επιβίωση.

Θυλακιώδες καρκίνωμα (10-15%)

Μαζί  με το θηλώδες αποτελούν το διαφοροποιημένο καρκίνο Θυρεοειδή. Είναι σπάνιο σε περιοχές με επάρκεια ιωδίου (Ελλάδα), πιο επιθετικό από το θηλώδες, με σχετικά χειρότερη πρόγνωση.

Μυελοειδές καρκίνωμα (2%)

Προέρχεται από τα παραθυλακιώδη ή κύτταρα-C, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Η πρόγνωση ιδίως στα πρώιμα στάδια είναι καλή. Μπορεί να παρουσιαστεί είτε σε σποραδική (70%) είτε σε οικογενή μορφή (30%). Η καλσιτονίνη είναι ο καλύτερος δείκτης τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

Αναπλαστικό καρκίνωμα (1%)

Αποτελεί την πιο σπάνια, αλλά και πιο επιθετική μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας (>60 χρ.), συχνότερα σε περιοχές με ενδημική βρογχοκήλη συνήθως σαν ταχέως αναπτυσσόμενη σκληρή μάζα με τοπικά συμπτώματα, Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η εξέλιξη είναι ταχύτατη και η πρόγνωση πτωχή.

Καρκίνος του Θυρεοειδούς – Διάγνωση

Ενώ οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συνηθισμένοι (πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι το 70% των ενηλίκων έχουν οζίδια που ανιχνεύονται με υπερήχους) μόνο το 5-10% αυτών είναι καρκινικοί. Όλοι οι Όζοι πρέπει να διερευνώνται για την περίπτωση που είναι Καρκίνος. Η αξιολόγηση των όζων του θυρεοειδούς βασίζεται στο υπερηχογράφημα και στην παρακέντηση με λεπτή βελόνα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης μας δίνει τη δυνατότητα στις περισσότερες περιπτώσεις να αξιολογήσουμε εάν ο όζος είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Ο ρόλος των αιματολογικών εξετάσεων είναι δευτερεύων. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με Καρκίνο Θυρεοειδή έχουν φυσιολογικό μεταβολισμό και φυσιολογικές θυρεοειδικές ορμόνες (Τ4, Τ3 και ΤSH). Δεν υπάρχουν ειδικοί βιοχημικοί δείκτες (εξετάσεις αίματος) που να διαχωρίζουν τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όζους του θυρεοειδούς εκτός από τη τιμή της καλσιτονίνης. για τα μυελοειδή καρκινώματα. Η Θυρεοσφαιρίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα θυρεοειδικά θυλάκια, δεν είναι διαγνωστική κακοήθειας προεγχειρητικά. Αποτελεί όμως τον πιο αξιόπιστο δείκτης παρακολούθησης των θυλακιοκυτταρικών καρκινωμάτων μετά τη χειρουργική αφαίρεση του αδένα και την καταστροφή των υπολειμμάτων με ραδιενεργό ιώδιο.

Στον Καρκίνο του Θυρεοειδή, εφόσον ακολουθηθεί το σωστό θεραπευτικό πρωτόκολλο και η επέμβαση διενεργηθεί από  Χειρουργό Θυρεοειδούς εξειδικευμένο στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων, η πρόγνωση είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων άριστη και το αποτέλεσμα η ίαση του Καρκίνου Θυρεοειδούς.

Θεραπεία Καρκίνου Θυρεοειδούς

Ευτυχώς και σε αντίθεση με άλλους τύπους κακοήθειας, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμος.
Η αρχική και βασικότερη  θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (ολική Θυρεοειδεκτομή).

Πολύ συχνά η θεραπεία της θυρεοειδικής κακοήθειας απαιτεί εκτός της βασικής επέμβασης και συμπληρωματικό ριζικό καθαρισμό με αφαίρεση των λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου (λεμφαδενικό καθαρισμό), κυρίως στους ιστολογικούς τύπους του θηλώδους και του μυελοειδούς καρκίνου. Στα θυλακιώδη καρκινώματα η λεμφαδενική συμμετοχή είναι σπάνια.

Για να αποφευχθούν επανεπεμβάσεις σε δεύτερο χρόνο για λεμφαδενικό καθαρισμό στον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι απαραίτητο πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση να πραγματοποιείται χαρτογράφηση της περιοχής (των λεμφαδένων του τραχήλου) με εξειδικευμένο υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, συμπληρωματικά, δίνεται ραδιενεργό ιώδιο που καταστρέφει τα υπολείμματα του θυρεοειδικού ιστού.

Ο ασθενής, μετά από την επέμβαση και την οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία στην οποία υποβληθεί, τίθεται σε τακτική παρακολούθηση από τη θεράπουσα ενδοκρινολογική ομάδα για την έγκαιρη διαπίστωση πιθανής υποτροπής

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !