Image Alt

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Περίληψη

Παχυσαρκία είναι η αυξημένη εναπόθεση λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών και προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους.
Συνήθως, η παχυσαρκία προκύπτει από έναν συνδυασμό κληρονομικών παραγόντων, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τις προσωπικές επιλογές διατροφής και άσκησης.
Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι διατροφικές αλλαγές, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι διαδικασίες απώλειας βάρους είναι πρόσθετες επιλογές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Συμπτώματα

Η παχυσαρκία διαγιγνώσκεται όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 30 ή υψηλότερος. Για να προσδιορίσετε τον δείκτη μάζας σώματος διαιρέστε το βάρος σας σε χιλιόγραμμα με το ύψος σας σε τετραγωνικά μέτρα.

  • ΔΜΣ ⇒ Κατάσταση βάρους
  • Κάτω από 18.5 ⇒ Λιποβαρής
  • 18.5-24.9 ⇒ Κανονικός
  • 25.0-29.9 ⇒ Υπέρβαρος
  • 30.0 και υψηλότερη ⇒ Παχύσαρκος

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο ΔΜΣ παρέχει μια λογική εκτίμηση του σωματικού λίπους. Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν μετρά άμεσα το σωματικό λίπος, οπότε μερικοί άνθρωποι, όπως οι αθλητές, μπορεί να έχουν ΔΜΣ στην κατηγορία παχυσαρκίας παρόλο που δεν έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Παχυσαρκία – Αιτίες

Αν και υπάρχουν γενετικές, συμπεριφορικές, μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία εμφανίζεται όταν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίτε μέσω της άσκησης και των φυσιολογικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Το σώμα σας αποθηκεύει αυτές τις υπερβολικές θερμίδες ως λίπος.

Κοινωνικά και οικονομικά θέματα

Οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία:
Ηλικία: Η παχυσαρκία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Όμως όσο μεγαλώνετε, οι ορμονικές αλλαγές και ο λιγότερο ενεργός τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον, η ποσότητα των μυών στο σώμα τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Γενικά, η χαμηλότερη μυϊκή μάζα οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού.
Άλλοι παράγοντες:
Στρες.
Μικρόβια. Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζονται από αυτό που τρώτε και μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση βάρους ή στη δυσκολία απώλειας      βάρους.
Η έλλειψη ύπνου.
Διακοπή καπνίσματος.
Προηγούμενες προσπάθειες για απώλεια βάρους. Προηγούμενες προσπάθειες απώλειας βάρους ακολουθούμενες από ταχεία ανάκτηση βάρους μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση βάρους. Αυτό το φαινόμενο, μερικές φορές ονομάζεται δίαιτα yo-yo, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας.                                                                                        Εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η αύξηση βάρους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στις γυναίκες.
Ακόμα κι αν έχετε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αυτό δεν σημαίνει ότι προορίζεστε να αναπτύξετε παχυσαρκία. Μπορείτε να εξουδετερώσετε τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης και των αλλαγών συμπεριφοράς.

Παχυσαρκία – Επιπλοκές

Τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένα δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

 • Καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Διαβήτης τύπου 2.
 • Πεπτικά προβλήματα.
 • Γυναικολογικά και σεξουαλικά προβλήματα
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Καρκίνο.Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του οισοφάγου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, των νεφρών και του προστάτη

Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσουν ρατσιστικού τύπου διακρίσεις.
Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το βάρος που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Αναπηρία
  • Σεξουαλικά προβλήματα
  • Χαμηλότερο επίτευγμα εργασίας
  • Κοινωνική απομόνωση

Πρόληψη

 • Τακτική άσκηση
 • Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής
 • Γνωρίστε και αποφύγετε τις παγίδες  που σας κάνουν να τρώτε.
 • Παρακολουθήστε τακτικά το βάρος σας

  Θεραπευτική αγωγή

  Ο στόχος της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι να φτάσετε και να παραμείνετε σε ένα υγιές βάρος. Αυτό βελτιώνει τη γενική υγεία σας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

  Διαιτητικές αλλαγές. Η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αν και μπορεί να χάσετε βάρος γρήγορα στην αρχή, η σταθερή απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος για να χάσετε βάρος και ο καλύτερος τρόπος για να το διατηρήσετε μόνιμα.
  Αποφύγετε δραστικές και μη ρεαλιστικές αλλαγές στη διατροφή, όπως οι εξαντλητικές δίαιτες επειδή είναι απίθανο να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το απωλεσθέν βάρος μακροπρόθεσμα.
  Άσκηση και δραστηριότητα. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή η άσκηση είναι ουσιαστικό μέρος της θεραπείας της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους για περισσότερο από ένα χρόνο ασκούνται τακτικά, ακόμη και απλά περπατώντας.

  Αλλαγή συμπεριφοράς.  Ένα πρόγραμμα τροποποίησης συμπεριφοράς μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά.

              Χειρουργική απώλεια βάρους

  Σε μερικούς ανθρώπους, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική), είναι μια επιλογή. Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους περιορίζει την ποσότητα τροφής που μπορείτε να τρώτε άνετα ή μειώνει την απορρόφηση τροφής και θερμίδων ή κάνει και τα δύο.
  Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για παχυσαρκία μπορεί να εξεταστεί εάν έχετε δοκιμάσει άλλες μεθόδους, για να χάσετε βάρος ,που δεν έχουν λειτουργήσει.

  Το Εθνικό Ινστιτούτο  για την υγεία έχει προτείνει τις ακόλουθες οδηγίες για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς:

  Ασθενείς με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40 (νοσηρή παχυσαρκία)
  Ασθενείς με ΔΜΣ άνω των 35 που έχουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως άπνοια ύπνου, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ., που θα βελτιωθούν με την απώλεια βάρους

  Μια μελέτη που έγινε στη Σουηδία συνέκρινε τα ποσοστά του διαβήτη και της υπέρτασης σε δύο ομάδες παχύσαρκων ασθενών: εκείνων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και εκείνων που δεν το έκαναν. Κάθε ομάδα είχε παρόμοιο σωματικό βάρος κατά την έναρξη (έναρξη της μελέτης). Στα δύο χρόνια, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότεροι στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

  Οι συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:
  Γαστρική παράκαμψη (κατά Roux-en-Y) και mini Gastric by pass (μιας αναστόμωσης).
  Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος
  Χολοπαγκρεατική εκτροπή (με δωδεκαδακτυλικό παράθυρο BPD/DS ή χωρίς BPD
  Γαστρικό μανίκι (sleeve γαστρεκτομή)

   

 

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !