Image Alt

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η χειρουργική της παχυσαρκίας ή Βαριατρική χειρουργική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών τεχνικών που στοχεύουν στην οριστική αντιμετώπιση της πάθησης. Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφίβολα μία μάστιγα της εποχής, με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά επίπτωσης.

Αν και τα αίτια που προκαλούν την παχυσαρκία ποικίλουν, μερικά από τα συνηθέστερα περιλαμβάνουν:

  • τον τρόπο ζωής,
  • τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες
  • την έλλειψη σωματικής άσκησης.
  • άτομα που προτιμούν τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή ζάχαρη,
  • όσοι έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή σωματική δραστηριότητα και συνηθίζουν να κοιμούνται λίγες ώρες αποτελούν συνήθως τους κλασικούς υποψήφιους ασθενείς.
  • η κληρονομική προδιάθεση ή διάφορες συνυπάρχουσες παθήσεις συντελούν σημαντικά στην εμφάνιση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον αναγνωρισμένη πάθηση, η οποία έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, αφού δεν επηρεάζει μονάχα την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου, αλλά και τη ψυχολογία και την κοινωνική του ζωή. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία νόσο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη ενός οριστικού αποτελέσματος.

Συντηρητικές Μορφές Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας

Όλα τα παχύσαρκα άτομα αρχικά καταφεύγουν σε συντηρητικές μορφές αντιμετώπισης της πάθησης, με ή χωρίς την καθοδήγηση ιατρού ή διαιτολόγου. Αυτό απαιτεί αλλαγή του τρόπου ζωής και συχνά συνεπάγεται εξαντλητικές δίαιτες και ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Αν και η συντηρητική αυτή αντιμετώπιση είναι αρχικά αναγκαία, συνήθως αν δε γίνει συντονισμένα και συστηματικά, δεν προσφέρει μακροπρόθεσμα σταθερά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας είναι απαραίτητα στοιχεία για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Χειρουργική Παχυσαρκίας – Τεχνικές Αντιμετώπισης

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

   1. Γαστρική πτύχωση: Αποτελεί μία σχετικά νέα επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, στην οποία δεν διενεργείται αφαίρεση τμήματος του στομάχου. Αντίθετα, πραγματοποιείται αναδίπλωση του στομάχου, με στόχο τη μείωση της χωρητικότητάς του και συνεπώς τον περιορισμό της λήψης τροφής.
   2. Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Η τεχνική αυτή διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους του στομάχου (μέχρι και 85%) επιμήκως, ώστε να περιοριστεί η λήψη τροφής και να επέλθει μετεγχειρητικά ανορεξία.
   3. Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Κατά την επέμβαση αυτή πραγματοποιείται, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου που υποδέχεται την τροφή και παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου, με στόχο τον περιορισμό απορρόφησης θερμίδων.
   4. Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (μίνι γαστρική παράκαμψη): Αποτελεί μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνικές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Με λαπαροσκοπική ή ρομποτική προσέγγιση, διενεργείται περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου με τη δημιουργία ενός επιμήκους γαστρικού θυλάκου. Το λεπτό έντερο παρακάμπτεται και αναστομώνεται περιφερικότερα, με σκοπό να εισέρχεται η τροφή κατευθείαν στο λεπτό έντερο.
   5. Χολοπαγκρεατική εκτροπή: Η τεχνική αυτή κατατάσσεται στις αμιγώς δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις. Εάν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης απώτερων μεταβολικών επιπλοκών, καθιστώντας την αυστηρή μετεγχειρητική παρακολούθηση, απαραίτητη.
   6. Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως όταν τα αποτελέσματα μίας προηγούμενης επέμβασης παχυσαρκίας δεν ήταν ικανοποιητικά ή δημιουργήθηκαν επιπλοκές (π.χ. παλαιά τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου), συνιστάται η διενέργεια επανεγχείρησης, με βάση τα αίτια αποτυχίας της πρώτης επέμβασης αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !