Image Alt

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις πιο γνωστές νόσους από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην Παλαιά Διαθήκη οι Φιλισταίοι τιμωρήθηκαν από το Θεό με aphelin ή techorim που σημαίνει αιμορροΐδες.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι παθολογικές διευρύνσεις των εσωτερικών φλεβών του πρωκτού. Υπολογίζεται ότι το 50% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 ετών πάσχει από αιμορροΐδες.

Αιμορροϊδοπάθεια – αίτια:

Οι αιτίες που προκαλούν αιμορροϊδοπάθεια είναι πολλές. Η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή είναι οι πιο συχνές. Επίσης, στις γυναίκες η εγκυμοσύνη και ο τοκετός ευθύνονται για την αιμορροϊδοπάθεια.  Τέλος, η παχυσαρκία ευνοεί την ανάπτυξη αιμορροΐδων λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης.

 

Βαθμοί αιμορροϊδοπάθειας

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε 4 βαθμούς:

1ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση και προκαλούν μόνο μικρή αιμορραγία.

2ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτομάτως μετά την κένωση.

3ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες βρίσκονται μόνιμα σε πρόπτωση, εκτός του πρωκτικού σωλήνα, αλλά ανατάσσονται πιέζοντας τες με τα δάκτυλα.

4ος βαθμός: Οι αιμορροΐδες είναι μόνιμα εκτός του πρωκτικού σωλήνα και δεν μπορούν να αναταχθούν.

 

Αιμορροϊδοπάθεια – συμπτώματα

Οι μικρές αιμορροΐδες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή μπορεί να προκαλούν μικρή απώλεια αίματος μετά την κένωση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες και προβάλλουν είτε  κατά την κένωση, είτε είναι  μόνιμα έξω από τον πρωκτό. Τα  συμπτώματα που προκαλούν είναι:

  • Επεισόδια αιμορραγίας(συνήθως κατά την κένωση)
  • Κνησμός
  • Εκροή υγρών
  • Πόνος

Αιμορροΐδοπάθεια – Τρόποι Αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το βαθμό της αιμορροϊδαπάθειας και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τοπική φαρμακευτική αγωγή (αλοιφές, υπόθετα, χλιαρά εδρόλουτρα) και  ρύθμιση της δυσκοιλιότητας με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες ή φάρμακα.

Από την άλλη, η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τις ήπιες επεμβατικές τεχνικές και τις χειρουργικές τεχνικές.

 

Αιμορροϊδοπάθεια

Ήπιες επεμβατικές τεχνικές

Σκληροθεραπεία: Είναι η έκχυση σκληρυντικών ουσιών που προκαλεί θρόμβωση και νεκρώνει τις αιμορροΐδες.

Απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους: Είναι η πιο διαδεδομένη συντηρητική μέθοδος θεραπείας των αιμορροΐδων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Με αυτή τη μέθοδο απολινώνεται ο αιμορροϊδικός όζος, ο οποίος νεκρώνεται και αποπίπτει σε διάστημα λίγων ημερών.

Κρυοθεραπεία: Δεν χρησιμοποιείται πια λόγω των πολλών μειονεκτημάτων της (επώδυνη, δύσοσμες εκκρίσεις του τραύματος, μακρά επούλωση, μεγάλο κόστος των μηχανημάτων).

Υπέρυθρη φωτοπηξία: Έχει καλά αποτελέσματα σε πρώτου και δεύτερου βαθμού αιμορροΐδες, αλλά χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και δεν πλεονεκτεί της απολίνωσης με ελαστικούς δακτυλίους.

Χειρουργικές τεχνικές

Διαστολή: Συνίσταται στη διαστολή του πρωκτικού σωλήνα. Η μέθοδος αυτή, αν και προσφέρει άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, δεν έχει γίνει αποδεκτή από την πλειονότητα των χειρουργών, γιατί μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη ζημιά στο σφιγκτήρα.

Πλάγια έσω σφιγκτηροτομή: Μπορεί να εφαρμοστεί σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου και 3ου βαθμού. Συγκρινόμενη με τους ελαστικούς δακτυλίους δεν υπερέχει, γι΄αυτό δεν έχει βρει ευρεία εφαρμογή.

Χειρουργική αιμορροϊδεκτομή: Είναι η περισσότερο αποτελεσματική και ριζική επέμβαση για αιμορροΐδες 4ου βαθμού και για την κρίση των αιμορροΐδων. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία με τη βοήθεια ηλεκτροδιαθερμίας ή Laser.

Ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή Longo: Είναι η λιγότερη τραυματική μέθοδος. Συνίσταται στην εσωτερική συρραφή και αφαίρεση τμήματος του βλεννογόνου του ορθού που γίνεται με ειδικό συρραπτικό μηχάνημα και αποσκοπεί στην απαγγείωση των αιμορροϊδικών όζων.

Τεχνική Hall – Rar

Τα τελευταία χρόνια η πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της νόσου από τους σύγχρονους χειρουργούς, καθώς και η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων, προσέφεραν τη βάση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου. Η μέθοδος αυτή, ονομάζεται τεχνική HAL–RAR και  καθοδηγούμενη με υπερήχους, στοχεύει στην απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών.

Αρχικά, ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπέρηχου Doppler. Οι εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων, και έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος. Oι αιμορροΐδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή άλλο εργαλείο κοπής.

Ο μέσος χρόνος της επέμβασης είναι 30-40 λεπτά και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι απειροελάχιστος, έως ανύπαρκτος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές ασχολίες του την επόμενη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε Αμερική και Ευρώπη και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.

Αιμορροΐδοπάθεια – Άμεση αντιμετώπιση με τη μέθοδο FiLaC

Η μέθοδος FilaC (Fistula track Laser Closure) είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη θεραπευτική προσέγγιση. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και με τη χρήση ενός εξελιγμένου χειρουργικού laser. H καινοτόμος  αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, του περιεδρικού συριγγίου και των αιμορροΐδων.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Νίκος Βλάχος, με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για τις αιμορροΐδες σας.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την αιμορροϊδοπάθεια.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !