Image Alt

Επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι (Gastric Sleeve)

γαστρικό μανίκι

Τι ονομάζεται επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι);

Η επιμήκης γαστρεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που προκαλεί απώλεια βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής. Με αυτήν την επέμβαση, η οποία συνήθως εκτελείται λαπαροσκοπικά, ο χειρουργός αφαιρεί περίπου το 75-80% του στομάχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στομάχι να παίρνει το σχήμα ενός σωλήνα που χωράει  λιγότερο φαγητό. Ο σωλήνας αυτός, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει με “μανίκι”.

Αρχικά, σχεδιάστηκε ως το πρώτο στάδιο μιας επέμβασης δύο σταδίων για βαριά παχύσαρκους ασθενείς ή ασθενείς υψηλού κινδύνου. Σήμερα, όμως, το γαστρικό μανίκι χρησιμοποιείται συχνά και επιτυχώς ως επέμβαση εκλογής για απώλεια βάρους σε άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40.

Στατιστικά, η αναφερόμενη απώλεια βάρους για αυτή την επέμβαση κυμαίνεται από 60% -70% του πλεονάζοντος βάρους κατά το πρώτο έτος. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν το χαμηλότερο βάρος τους 12-24 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση και  βαθμός επιτυχίας της  είναι περίπου 80-90%.

Η αφαίρεση μέρους του στομάχου μειώνει το επίπεδο μιας ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως «ορμόνη πείνας». Έτσι, πολλοί άνθρωποι νοιώθουν λιγότερο πεινασμένοι μετά την επέμβαση. Επίσης, η γκρελίνη παίζει σημαντικό  ρόλο στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη τύπου II βλέπουν συχνά  άμεση μείωση της ανάγκης τους για φάρμακα διαβήτη που χορηγούνται από το στόμα μετά την επέμβαση.

 

 

 Ανάρρωση μετά από τη χειρουργική επέμβαση

 • Η επέμβαση διαρκεί περίπου 40-70 λεπτά.
 • Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο συνήθως μετά από μία ή δυο ημέρες.
 • Όλοι οι ασθενείς ενθαρρύνονται να περπατούν μόλις 3-4 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Γενικά, ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν λιγότερα από τα συνιστώμενα φάρμακα για τον πόνο.
 • Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία ή / και στο σχολείο μετά από 2-4 εβδομάδες.
 • Η κόπωση είναι συχνή τις πρώτες 2 εβδομάδες, λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων από δίαιτα υγρών. Ωστόσο, η πλειονότητα των ασθενών δεν αισθάνονται πεινασμένοι σε αυτό το στάδιο της δίαιτας.
 • Η κόπωση υποχωρεί μετά την εισαγωγή της μαλακής διατροφής, δηλαδή περίπου 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Περιστασιακά, επιτρέπεται στους ασθενείς να εργάζονται από το σπίτι 2-3 ημέρες την εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν την άσκηση 4 εβδομάδες μετά.

 

Γαστρικό μανίκι: Επιπλοκές και κίνδυνοι

Κατά την τελευταία δεκαετία, με τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και της εμπειρίας των χειρουργών, το γαστρικό μανίκι έχει γίνει γενικά μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν τόσο κατά τη διάρκεια,  όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ακολουθούν οι κύριες επιπλοκές και οι κίνδυνοι της γαστρικής χειρουργικής επέμβασης:

 • Διαρροή από το σημείο συρραφής. Το ποσοστό εμφάνισης αυτής της επιπλοκής είναι μικρό (0,5-3%). Όμως, πρόκειται για σοβαρή επιπλοκή.
 • Στένωση στομάχου
 • Αιμορραγία
 • Φλεβική θρόμβωση. Περιορίζεται η πιθανότητα εμφάνισης με την χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους μετεγχειρητικά.
 • Οπισθοστερνικό καύσος. Αυτό είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα στη βαριατρική χειρουργική και τα δεδομένα είναι ασυνεπή. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, οι περισσότεροι ασθενείς με καούρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από αυτή. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν νέα καούρα, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιόξινα φάρμακα (στις περισσότερες περιπτώσεις).
 • Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών ή βιταμινών (συνήθως Fe και βιταμίνη Β12)
 • Ανάκτηση βάρους. Η ανάκτηση ελαφρού βάρους είναι συχνή μεταξύ όλων των βαριατρικών επεμβάσεων. Περίπου το 10-20% των ασθενών μπορεί να έχει κάποια ανάκτηση βάρους μετά από το γαστρικό μανίκι. Όμως, μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης, πολλά κέντρα συγκέντρωσαν δεδομένα, για να δείξουν ότι η πλειονότητα των ασθενών μπορεί να διατηρήσει το βάρος τους μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

Γαστρικό μανίκι: Μετεγχειρητική Διατροφή

Ημέρα 1: Διαυγής υγρή διατροφή.

Ημέρα 2-14: Πλήρης διατροφή σε υγρή μορφή, όπως πρωτεϊνικά ροφήματα, γιαούρτι, ζωμό, γάλα και χυμό.

Εβδομάδες 3-5: Διατροφή με μαλακά τρόφιμα.

Οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να καταναλώνουν κανονική τροφή 5 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ενθαρρύνονται να τρώνε μια μικρή ποσότητα φαγητού κάθε φορά και να έχουν πιο συχνά γεύματα.Επίσης, πρέπει να λαμβάνουν σύμπλεγμα πολλαπλών βιταμινών μετά από την χειρουργική επέμβαση.

 

Σύγκριση του γαστρικού μανικιού με άλλους τύπους βαριατρικών επεμβάσεων

Η λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου (Lap–band) κάποτε ήταν πολύ δημοφιλής. Ωστόσο, λόγω του υψηλού ποσοστού των μακροπρόθεσμων επιπλοκών και της μικρής απώλειας βάρους, ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων Lap-band μειώθηκε στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Τα περισσότερα από τα μεγάλα ακαδημαϊκά κέντρα Βαριατρικής Χειρουργικής  σπανίως εκτελούν την επέμβαση Lap-band αυτή τη στιγμή.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης Roux–en–Y είναι το χρυσό πρότυποωτης βαριατρικής χειρουργικής. Ωστόσο, το γαστρικό μανίκι αντικατέστησε το Γαστρικό Bypass ως το πιο δημοφιλές βαριατρικό χειρουργείο τα τελευταία χρόνια λόγω της τεχνικής του απλότητας και των λιγότερων μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

 

Γαστρικό μανίκι: Πλεονεκτήματα επέμβασης της γαστρικής παράκαμψης

Τα πλεονεκτήματα του γαστρικού μανικιού είναι αρκετά. Τεχνικά, το γαστρικό μανίκι είναι μια πολύ απλή χειρουργική επέμβαση σε σχέση με τη γαστρική παράκαμψη. Η επέμβαση για το γαστρικό μανίκι διαρκεί συνήθως από 40 έως 70 λεπτά. Αντίθετα, η γαστρική παράκαμψη διαρκεί περίπου 2-3 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Επίσης, με την επέμβαση του γαστρικού μανικιού μειώνονται οι πιθανότητες έλλειψης θρεπτικών στοιχείων ή βιταμινών.

Από την άλλη, στην περίπτωση που η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με γαστρική παράκαμψη εμφανίζονται μερικές μακροχρόνιες επιπλοκές. Αντιθέτως,  το γαστρικό μανίκι  σπανίως εμφανίζει κάποια μακροχρόνια επιπλοκή.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν από την εφαρμογή της γαστρικής παράκαμψης είναι:

 • Απόφραξη του εντέρου
 • Εσωτερικές κήλες

 

Ο Γενικός Χειρουργός Νίκος Βλάχος, με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για θέματα παχυσαρκίας.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την επέμβαση του γαστρικού μανικιού.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !