Image Alt

ΜΙΝΙ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Τι είναι η μίνι γαστρική παράκαμψη;

H μίνι γαστρική παράκαμψη ή γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης  (mini gastric bypass) είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες χειρουργικές τεχνικές στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας.

 

Μίνι γαστρική παράκαμψη: Επέμβαση

Η διαδικασία της επέμβασης της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης διενεργείται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά, μέσω 5 μικρών οπών (διαμέτρου 5-10 χιλιοστών). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού σχηματιστεί ο μικρός γαστρικός θύλακος, ο χειρουργός τον αναστομώνει με ένα πιο περιφερικό τμήμα εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο αποκόπτει ουσιαστικά  την επαφή του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου με την τροφή. Με αυτόν τον τρόπο, η τροφή περνάει από το νέο στομάχι κατευθείαν στο περιφερικό λεπτό έντερο, όπου εκεί πια συναντά τα πεπτικά υγρά.
Το μήκος της παράκαμψης  καθορίζεται από:

 • τα σωματομετρικά στοιχεία
 • τα συνοδά νοσήματα
 •  την ηλικία του ασθενούς

Ωστόσο,  το μήκος της παράκαμψης είναι συνήθως στα 200 εκ.

Η ανορεξία που προκαλεί η επέμβαση σε συνδυασμό με την παράκαμψη του εντέρου μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση θερμίδων, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους..

Τι επιτυγχάνεται με τη μίνι γαστρική παράκαμψη;

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται αρχικά η αισθητή μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, το οποίο γεμίζει γρήγορα, προκαλώντας κορεσμό. Συνεπώς, ο ασθενής αισθάνεται «χορτασμένος» με μικρότερες ποσότητες τροφής. Επιπροσθέτως, λόγω ορμονικών μεταβολών, ο ασθενής αισθάνεται  ανορεξίαανορεξία που προκαλεί η επέμβαση σε συνδυασμό με την παράκαμψη του εντέρου μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση θερμίδων, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της μίνι γαστρικής παράκαμψης είναι ότι πετυχαίνει:

 • Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω πρώιμου κορεσμού της πείνας και συνολικά μείωσης της όρεξης
 • Αλλαγές στην έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω παράκαμψης του περιφερικού στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου
 • Αποθάρρυνση του ασθενούς στη λήψη ζάχαρης καθώς προκαλεί ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (σύνδρομο dumping). Η μίνι γαστρική παράκαμψη είναι ιδανική επιλογή για τους «γλυκατζήδες» ασθενείς.
 • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις περιοριστικές επεμβάσεις(απώλεια 85% του υπερβάλλοντος βάρους σε 6-8 μήνες).
 • Δυσαπορρόφηση λίπους
 • Βελτίωση ή και πλήρη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
 • Ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
 • Βελτίωση ή και πλήρη ίαση της αρτηριακής υπέρτασης

Η επέμβαση διατηρεί σταθερά, μόνιμα και μακροπρόθεσμα τα άριστα αποτελέσματα της κλασσικής γαστρικής παράκαμψης και ταυτόχρονα διενεργείται μία μόνο αναστόμωση.

Είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους έναντι της κλασικής γαστρικής παράκαμψης και της sleeve γαστρεκτομής. Επίσης, η  μίνι γαστρική παράκαμψη έχει ισάξια αποτελέσματα στην ίαση ή βελτίωση του διαβήτη τύπου 2 και της υπερλιπιδαιμίας.

Η διαδικασία της επέμβασης είναι τεχνικά πιο εύκολη και εύκολα αναστρέψιμη, αν και οι ασθενείς είναι στην πλειοψηφία ευχαριστημένοι με την απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν. Επίσης, η διάρκεια νοσηλείας είναι μόλις 2-3 ημέρες. Ο ασθενής σιτίζεται από την 1η μετεγχειρητική ημέρα και λαμβάνει εξιτήριο σε 2 ημέρες.

Διατροφή μετά την επέμβαση

Το πρώτο διάστημα, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών και την προσαρμογή στον καινούριο τρόπο πέψης. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, ο ασθενής λαμβάνει υδρική δίαιτα. Από τη 2η βδομάδα μέχρι και τη 3η, μπορεί να τρώει μαλακά και πολτοποιημένα τρόφιμα. Σταδιακά, θα μπορέσει να επιστρέψει στο διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούσε πριν την επέμβαση.

Φαρμακευτική αγωγή μετά τη μίνι γαστρική παράκαμψη

Η φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση συνίσταται μόνο στη λήψη πολυβιταμινών και ασβεστίου. Επιπροσθέτως, σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, χρειάζεται και η περιστασιακή λήψη σιδήρου.

Πιθανές επιπλοκές

Μόλις 1 στους 200 ασθενείς μπορεί να βιώσει ορισμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές, μετά τη μίνι γαστρική παράκαμψη. Οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι η διαφυγή (βραχυπρόθεσμα) ή η ανάπτυξη έλκους (μακροπρόθεσμα) στο σημείο της αναστόμωσης του στομάχου με το έντερο. Οι επιπλοκές αυτές, λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία, μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως.

Ο Γενικός Χειρουργός Νίκος Βλάχος διαθέτει εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με τη μίνι γαστρική παράκαμψη.

Η επέμβαση,με τη διενέργεια μίας μόνο μίας αναστόμωσης, δρα τόσο με περιορισμό στη λήψη τροφής όσο και με δυσαπορρόφηση μίκρο- και μακροθρεπτικών συστατικών.».

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !