Image Alt

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΡΘΟΥ

Ο καρκίνος ορθού είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στην Ευρώπη, με τους καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος να προηγούνται, ενώ αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου σε ηλικίες άνω των 70 ετών.

Παρά τα παλαιότερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από κολοορθικό καρκίνο μειώνονται συνεχώς, καθώς έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία των ασθενών με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ορθό είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου μήκους περί τα 12-15 εκ πριν τον πρωκτό. Χρησιμεύει για την αποθήκευση των κοπράνων πριν την αφόδευση.

 

Καρκίνος Ορθού – Συμπτώματα

Το ορθό αποτελεί τμήμα του πεπτικού συστήματος, ευρισκόμενο στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Αν και λόγω της θέσης του, συχνά ο καρκίνος του ορθού και τα συμπτώματα που προκαλεί, συγχέονται με τον καρκίνο κάποιου άλλου τμήματος του παχέος εντέρου, εντούτοις η αντιμετώπιση της πάθησης είναι διαφορετική. Συνήθως, ο καρκίνος του ορθού ξεκινάει ως μικρή, αρχικά καλοήθης και ασυμπτωματική βλάβη στο βλεννογόνο του εντέρου, που ονομάζεται πολύποδας, και ο οποίος αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σε βάθος χρόνου εξελίσσεται σε καρκίνο.

Συχνά, τα συμπτώματα υποβαθμίζονται από τους ασθενείς ή αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες αιτίες

Το κυριότερο σύμπτωμα αποτελεί η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα, που στη πλειονότητα των περιπτώσεων, λανθασμένα, αποδίδεται σε αιμορροϊδοπάθεια. Συμπτώματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής εκτίμησης αποτελούν τα εξής:

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
 • Αλλαγή στις συνήθειες κένωσης (Διάρροια, Δυσκοιλιότητα)
 • Έντονος κνησμός
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Αναιμία
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Συνεχιζόμενο αίσθημα κόπωσης

 

Πρόληψη

Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και πτωχή σε ζωικά λιπαρά, σε συνδυασμό με έλεγχο του σωματικού βάρους και άσκηση, εκτός της συνολικής θετικής επίδρασης, αποτελεί θετικό προγνωστικό παράγοντα και στην πρόληψη της πάθησης.

 

 Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου τίθεται με συνδυασμό κλινικής εξέτασης (δακτυλική εξέταση του ορθού) και κολονοσκόπησης.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου ορθού ποικίλλει βάσει του σταδίου και της θέσης του όγκου. Η χειρουργική θεραπεία εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και τη μοναδική ελπίδα οριστικής θεραπείας της πάθησης. Ωστόσο, ο χρόνος που θα διενεργηθεί η χειρουργική παρέμβαση θα εξαρτηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όγκου και την τοπική του επέκταση. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η προεγχειρητική διενέργεια ακτινοθεραπείας, ακολουθούμενη από την επέμβαση και ενδεχόμενα μετεγχειρητική χημειοθεραπεία.

Σαφέστατα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πλήρης ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με τις θεραπευτικές του επιλογές και τις παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσει.

 

Ο καρκίνος του ορθού έχει μεγάλη ομοιότητα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά παρουσιάζει και μερικές σημαντικές διαφορές και για τον λόγο αυτόν γίνεται ιδιαίτερη μνεία. Οι ιδιαιτερότητες αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • Η πλειονότητα των καρκίνων του ορθού μπορούν να ανιχνευθούν με μια απλή δακτυλική εξέταση. Είναι λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η εξέταση από ιατρό
 • Η θεραπεία του καρκίνου του ορθού είναι πιο δύσκολη από αυτήν του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά πολύπλοκη, ενίοτε απαιτεί τη δημιουργία προσωρινής ή και μόνιμης στομίας («παρά φύσην έδρας») και πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς.
 • Ο συντονισμός της ομάδας του γαστρεντερολόγου, χειρουργού, ογκολόγου και ακτινοθεραπευτή πρέπει να είναι άψογος. Πολλές φορές η θεραπεία με χημειοθεραπευτικά φάρμακα και κυρίως με ακτινοβολία (που εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία) πρέπει να προηγηθεί του χειρουργείου.
 • Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό υποτροπής της νόσου η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα και καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ογκολογική επάρκεια της αρχικής χειρουργικής επέμβασης

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού χειρουργικά γίνεται και με τη λαπαροσκοπική μέθοδο με μεγάλη ασφάλεια και ογκολογική επάρκεια.

 

Χειρουργική θεραπεία

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία (λαπαροσκοπική / ρομποτική εκτομή του πάσχοντος τμήματος του ορθού) έχει άριστη ογκολογική επάρκεια και θεωρείται η επιλογή εκλογής στην πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνωμα ορθού.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και τη δυνατότητα ταχύτερης εισόδου στη διαδικασία της μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο με βάση τα χαρακτηριστικά του όγκου.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !