Image Alt

ΚΗΛΗ

Κήλη

Τι ορίζεται ως κήλη;

Η κήλη είναι μια διόγκωση που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος. Η εμφάνισή της οφείλεται στην είσοδο περιεχομένου της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος.

 

Είδη κήλης: Ποια είναι τα βασικά είδη;

Οι κήλες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις ανατάξιμες (ανατασσόμενες) και στις μη ανατάξιμες(μη ανατασσόμενες). Η ανατάξιμη κήλη πρόκειται για μια περίπτωση κήλης όπου η διόγκωση μπορεί να τοποθετηθεί πίσω και δεν είναι απαραίτητη η άμεση χειρουργική της αντιμετώπιση. Αντίθετα, η μη ανατάξιμη κήλη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος περίσφιξής της.

 

Κήλη: Ποιες είναι οι μορφές της κήλης;

Οι πιο κοινές μορφές κήλης είναι οι παρακάτω:

 • Βουβωνοκήλη: η βουβωνοκήλη δημιουργείται όταν ένα ενδοκοιλιακό σπλάχνο προβάλλει από ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.
 • Μηροκήλη: εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες για ανατομικούς λόγους και συνήθως πρόκειται για μια κήλη ανατάξιμη. 
 • Ομφαλοκήλη: η ομφαλοκήλη εμφανίζεται στην περιοχή του αφαλού, όπως προδίδει και το όνομά της. Αυτή η μορφή κήλης εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, αλλά και σε μωρά.
 • Κιρσοκήλη: είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται στο  15-20% του ανδρικού πληθυσμού. Η κιρσοκήλη προκαλείται όταν οι φλέβες του ελικοειδούς φλεβικού πλέγματος διατάσσονται και έτσι προκαλείται φλεβική ανεπάρκεια. Συνήθως εμφανίζεται στον αριστερό όρχι.

Άλλοι τύποι κήλων περιλαμβάνουν:

 • Μετεγχειρητική κήλη: η μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται στο σημείο που έχει πραγματοποιηθεί κάποια τομή. Εμφανίζεται και αυτή αρκετά συχνά και εμφανίζεται εξίσου στο ανδρικό και το γυναικείο φύλο.
 • Επιγαστρική κήλη ( ή κήλη λευκής γραμμής): εμφανίζεται μεταξύ του αφαλού και του στέρνου και προκαλείται μετά από εξασθένιση του μυϊκού τοιχώματος.
 • Σπηγγέλειος κήλη (Spigel): η κήλη αυτή είναι αρκετά σπάνια. Εμφανίζεται κυρίως στην πλάγια κοιλιακή χώρα και συγχέεται αρκετά με τη βουβωνοκήλη.

 

Λόγοι δημιουργίας κήλης

Η εμφάνιση των κηλών οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ένας από τους βασικότερους λόγους που εμφανίζονται είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Για παράδειγμα, η δυσκοιλιότητα και ο έντονος βήχας αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και μπορεί να προκαλέσουν κάποια κήλη. Επίσης, η άρση βάρους μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία μιας κήλης.

 

Κήλη & Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό  από τον τύπο της κήλης. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα.

Μια ομάδα κηλών εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα. Για βουβωνικές, μηριαίες, ομφαλικές και μετεγχειρητικές κήλες, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένα προφανές πρήξιμο κάτω από το δέρμα της κοιλιάς ή τη βουβωνική χώρα. Μπορεί να είναι μαλακό και να εξαφανίζεται με την κατάκλιση.
 • Μία ενόχληση ή πόνο στην κοιλιά.
 • Δυσφορία στην κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα όταν σηκώνετε ή σκύβετε.
 • Μια αίσθηση καψίματος ή πόνου σε έξαρση.
 • Πόνος και πρήξιμο γύρω από τους όρχεις.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία των κήλων είναι αποκλειστικά χειρουργική και ανήκει στην ευθύνη του Γενικού Χειρουργού. Σήμερα, η εκλεκτική χειρουργική είναι λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος. Βάσει ερευνών η αντιμετώπιση της κήλης με χρήση πλέγματος προσφέρει έχει τεράστια επιτυχία.

Σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, έχει καθιερωθεί η λαπαροσκοπική θεραπεία της κήλης και έχει αντικαταστήσει την κλασική ανοιχτή προσέγγιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης πρέπει να λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τη διάγνωσή της για την αποφυγή επιπλοκών.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι πολλά. Τα πλεονεκτήματα εμφανίζονται παρακάτω:

 • Σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικός πόνος
 • Χαμηλότερα ποσοστά χρόνιου πόνου σε σύγκριση με την ανοιχτή μέθοδο
 • Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην εργασία και καθημερινές δραστηριότητες
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποφεύγονται μεγάλες τομές
 • Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής σε σύγκριση με την ανοιχτή μέθοδο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία

Ο Γενικός Χειρουργός Νίκος Βλάχος, με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με τις κήλες και την αντιμετώπισή τους.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !