Image Alt

Γαστρική Παράκαμψη

Η γαστρική παράκαμψη, που ονομάζεται επίσης γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y, είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μικρού σάκου από το στομάχι και τη σύνδεση του νεοσυσταθέντος σάκου απευθείας στο λεπτό έντερο. Μετά από γαστρική παράκαμψη, η κατάποση τροφής θα εισέλθει σε αυτόν τον μικρό σάκο στομάχου και έπειτα απευθείας στο λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Η γαστρική παράκαμψη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους βαριατρικής χειρουργικής και έχει ένδειξη όταν η δίαιτα και η άσκηση δεν έχουν λειτουργήσει ή όταν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του βάρους σας.

GASTRIC BY PASS

Η γαστρική παράκαμψη γίνεται για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Καρδιακή ασθένεια
ψηλή πίεση του αίματος
Υψηλή χοληστερόλη
Αποφρακτική άπνοια ύπνου
Διαβήτης τύπου 2
Εγκεφαλικό
Καρκίνος
Στειρότητα

 

Η επιτροπή συναίνεσης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) συνέστησε τα ακόλουθα κριτήρια για την εκτέλεση βαριατρικής χειρουργικής:
άτομα που έχουν ΔΜΣ 40 ή υψηλότερα
άτομα με ΔΜΣ 35 ή υψηλότερο με μία ή περισσότερες σχετικές συννοσηρές καταστάσεις .
Σε ορισμένες περιπτώσεις, για ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους εάν ο ΔΜΣ είναι 30 έως 34 και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Χειρουργική τεχνική:

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση αρκετών μικρών τομών ή θυρών: μία για την εισαγωγή χειρουργικού τηλεσκοπίου συνδεδεμένου με βιντεοκάμερα και άλλες για την πρόσβαση σε εξειδικευμένα χειριστικά όργανα. Ο χειρουργός βλέπει τη λειτουργία σε μια οθόνη βίντεο. Με εμπειρία, ένας εξειδικευμένος λαπαροσκοπικός χειρουργός μπορεί να εκτελεί τις περισσότερες διαδικασίες τόσο γρήγορα όσο και με ανοιχτή τομή – με την επιλογή χρήσης τομής σε περίπτωση ανάγκης. Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1993, θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες διαδικασίες που πρέπει να εκτελεστούν με τεχνικές περιορισμένης πρόσβασης, αλλά η χρήση αυτής της μεθόδου έχει διαδώσει σημαντικά την τεχνική αυτή λόγω σχετικών οφελών, όπως μία συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο,λιγότερος πόνος, συντομότερος χρόνος ανάρρωσης, λιγότερες ουλές και ελάχιστος κίνδυνος εμφάνισης κήλης.

Γαστρική παράκαμψη – Επιπλοκές  

Διαφυγή από την αναστόμωση. Διαρροή αναστόμωσης μπορεί να συμβεί σε περίπου 2% της γαστρικής παράκαμψης Roux-en-Y και λιγότερο από 1% σε μίνι γαστρική παράκαμψη. Διαρροές συνήθως συμβαίνουν στη σύνδεση στομάχου-εντέρου (γαστρο-νιζανστοστομία).
Στένωση της αναστόμωσης. Καθώς η αναστόμωση θεραπεύεται, σχηματίζει ουλώδη ιστό, ο οποίος φυσικά τείνει να συρρικνώνεται (“συστέλλεται”) με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας το άνοιγμα μικρότερο.
Αναστομωτικό έλκος. Η εξέλκωση της αναστόμωσης εμφανίζεται στο 1-16% των ασθενών.
Σύνδρομο Dumping. Κανονικά, η πυλωρική βαλβίδα στο κάτω άκρο του στομάχου ρυθμίζει την απελευθέρωση τροφής στο έντερο. Όταν ο ασθενής με γαστρική παράκαμψη τρώει ζαχαρούχα τρόφιμα, η ζάχαρη περνά γρήγορα στο έντερο, όπου προκαλεί φυσιολογική αντίδραση που ονομάζεται σύνδρομο ντάμπινγκ. Ένα προσβεβλημένο άτομο μπορεί να αισθανθεί την καρδιά του να χτυπά γρήγορα και δυναμικά,κρύο ιδρώτα, να αισθάνεται πεταλούδες στο στομάχι και μπορεί να έχει κρίση άγχους. Το άτομο πρέπει συνήθως να ξαπλώσει  για 30-45 λεπτά. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει διάρροια.

Γαστρική παράκαμψη – Διατροφικές επιδράσεις

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς αισθάνονται πληρότητα αφού καταπιούν μόνο έναν μικρό όγκο τροφής, ακολουθούμενο σύντομα μετά από μια αίσθηση κορεσμού και απώλεια όρεξης. Η συνολική πρόσληψη τροφής μειώνεται σημαντικά. Λόγω του μειωμένου μεγέθους του νεοσυσταθέντος σάκου στομάχου και της μειωμένης πρόσληψης τροφής, η επαρκής διατροφή απαιτεί από τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες του χειρουργού για κατανάλωση τροφής, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των γευμάτων που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, της επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης και της χρήσης βιταμίνης και συμπληρώματα ορυκτών.Τα συμπληρώματα ασβεστίου, τα συμπληρώματα σιδήρου, τα συμπληρώματα πρωτεϊνών, οι πολυ-βιταμίνες (μερικές φορές οι προγεννητικές βιταμίνες είναι καλύτερες) και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) είναι όλα πολύ σημαντικά.
Η συνολική πρόσληψη τροφής και ο ρυθμός απορρόφησης της τροφής θα μειωθούν γρήγορα μετά τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης .

Διατροφή πρωτεϊνών

Με μειωμένη ικανότητα να τρώνε μεγάλο όγκο τροφής, οι ασθενείς με γαστρική παράκαμψη πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση πρωτεϊνικών αναγκών με κάθε γεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορεί να συστήσουν τη χρήση ενός συμπληρώματος υγρής πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα σε σκόνη που προστίθενται σε smoothies μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της διατροφής μετά την επέμβαση.

Διατροφή θερμίδων

Η απώλεια βάρους μετά από βαριατρική επέμβαση οφείλεται στη λήψη πολύ λιγότερης ενέργειας (θερμίδων) από ό,τι χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα.  Τελικά, καθώς το σώμα γίνεται μικρότερο, οι ενεργειακές του ανάγκες μειώνονται, ενώ ο ασθενής βρίσκει την δυνατότητα να φάει λίγο περισσότερο φαγητό. Όταν η κατανάλωση ενέργειας ισούται με τις θερμίδες που καταναλώνονται, η απώλεια βάρους θα σταματήσει. Η γαστρική παράκαμψη (GBP) συνήθως οδηγεί σε απώλεια 75-80% του υπερβολικού σωματικού βάρους και πολύ σπάνια οδηγεί σε υπερβολική,μη επιθυμητή, απώλεια βάρους.

Βιταμίνες

Συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται για να συμπληρώσετε τις ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις όλων των βιταμινών και μετάλλων. Η απορρόφηση των περισσότερων βιταμινών δεν επηρεάζεται σοβαρά, αν και η βιταμίνη Β12 μπορεί να μην απορροφάται καλά σε ορισμένα άτομα. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και E μπορεί να μην απορροφώνται καλά, ειδικά εάν η πρόσληψη λίπους είναι μεγάλη. Οι υδατοδιαλυτές μορφές αυτών των βιταμινών μπορεί να υποδεικνύονται μετά από ειδική σύσταση γιατρού.

Μεταβολισμός αλκοόλ

Οι μετεγχειρητικοί ασθενείς με γαστρική παράκαμψη αναπτύσσουν μειωμένη ανοχή για τα αλκοολούχα ποτά, επειδή η αλλοιωμένη πεπτική τους οδός απορροφά το αλκοόλ με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι τα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση.

Γαστρική παράκαμψη – Αποτελέσματα και οφέλη για την υγεία 

Η απώλεια βάρους 75-80% του υπερβολικού σωματικού βάρους είναι χαρακτηριστική των περισσότερων μεγάλων σειρών γαστρικών παράκαμψης που αναφέρθηκαν. Τα πιο σημαντικά  ιατρικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν μια δραματική μείωση των συννοσηρών παθήσεων όπως:

Υπερλιπιδαιμία: διορθώνεται σε πάνω από το 70% των ασθενών.
Αρτηριακή υπέρταση: ανακουφίζεται σε πάνω από το 70% των ασθενών και οι απαιτήσεις φαρμακευτικής αγωγής μειώνονται συνήθως στο υπόλοιπο.
Αποφρακτική άπνοια ύπνου: βελτιώνεται σημαντικά με την απώλεια βάρους και η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι θεραπευτική για την άπνοια ύπνου. Το ροχαλητό μειώνεται επίσης στους περισσότερους ασθενείς.
Διαβήτης τύπου 2: αντιστρέφεται σε έως και το 90% των ασθενών που συνήθως οδηγεί σε φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μερικές φορές εντός ημερών από την επέμβαση.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: ανακουφίζεται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.
Τα σημάδια φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, όπως το πρήξιμο των ποδιών, συνήθως ανακουφίζονται.
Ο πόνος στην πλάτη και στις αρθρώσεις συνήθως ανακουφίζεται ή βελτιώνεται σε όλους σχεδόν τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες

Μετά την επέμβαση

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να πίνετε υγρά αλλά χωρίς στερεά τροφή. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα  διατροφής που αλλάζει αργά από υγρά σε μαλακά τρόφιμα και, στη συνέχεια, να προχωρήσετε σε πιο σφικτά τρόφιμα καθώς το σώμα σας είναι σε θέση να τα ανεχθεί.
Ο γιατρός σας θα σας συστήσει να πάρετε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Θα κάνετε επίσης συχνές εργαστηριακές εξετάσεις για να παρακολουθείτε την υγεία σας τους πρώτους μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες μετά την γαστρική παράκαμψη, συμπεριλαμβανομένων:
Αίσθημα κόπωσης
Ξηρό δέρμα
Αραίωση μαλλιών και τριχόπτωση
Αλλαγή διάθεσης

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !