Image Alt

Μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη;

Η μετεγχειρητική κήλη είναι μία κήλη στα κοιλιακά τοιχώματα, που εμφανίζεται στο σημείο όπου είχε προηγηθεί τομή, λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης, στο παρελθόν.

Πόσο συχνή είναι η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη;

Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη – όπως αλλιώς λέγεται η μετεγχειρητική κήλη -, αποτελεί μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Το ποσοστό ανέρχεται στο 10-20%, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, ενώ η συχνότητα βάσει φύλου είναι 1:1.

Κήλη μετά από προηγηθείσα λαπαροσκοπική επέμβαση

Μετεγχειρητική κήλη μπορεί να εμφανιστεί και στο σημείο προηγούμενης τομής για λαπαροσκοπική επέμβαση, παρόλο που η έκταση αυτής είναι μικρή. Η επίπτωση μάλιστα αυτού του είδους της κήλης (Port-site Incisional Hernia, PIH) κυμαίνεται από 1-6%.

 

Κήλη μετά από χολοκυστεκτομή

Η μετεγχειρητική κήλη μετά από χολοκυστεκτομή εμφανίζεται είτε στο δεξιό άνω μέρος της κοιλίας (όταν είχε διενεργηθεί στο παρελθόν επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασική ανοικτή τεχνική), είτε στο σημείο μίας εκ των μικροτομών (συνήθως κοντά στον ομφαλό), όταν είχε προηγηθεί η διενέργεια λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.

 

Κήλη μετά από καισαρική τομή / υστερεκτομή

Η εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης μετά από προηγούμενη γυναικολογική επέμβαση ή καισαρική τομή δεν είναι συχνή, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτεί συγκεκριμένους χειρουργικούς χειρισμούς.

 

Θέσεις ανάπτυξης κοιλιοκήλης / μετεγχειρητικής κήλης

Αίτια εμφάνισης της μετεγχειρητικής κήλης

Ανάμεσα στα συχνότερα αίτια εμφάνισης της μετεγχειρητικής κήλης -πέραν τεχνικού σφάλματος κατά τη συρραφή στην αρχική επέμβαση-, είναι:

 • φλεγμονή ή διαπύηση του τραύματος (της αρχικής επέμβασης)
 • κάπνισμα
 • παχυσαρκία
 • διατροφικές διαταραχές, π.χ. υποθρεψία
 • αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • σακχαρώδης διαβήτης
 • μεγάλη τάση κατά τη συρραφή των κοιλιακών τοιχωμάτων

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της μετεγχειρητικής κήλης είναι η ξαφνική παρουσία ενός εξογκώματος στην κοιλιακή περιοχή.

Το εξόγκωμα αυτό εμφανίζεται συνήθως κοντά στο σημείο της προγενέστερης χειρουργικής τομής.

Επιπλέον, ο ασθενής αναφέρει συχνά αίσθημα δυσφορίας, κυρίως μετά το βήχα ή κάποια απότομη κίνηση. Η πιθανότητα περίσφιξης είναι επίσης συχνή, όπως άλλωστε σε κάθε μορφή κήλης και συνοδεύεται από έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Οι πιθανότητες παρουσίασης περίσφιξης ανέρχονται σε ποσοστό 10-15%.

Αν το εξόγκωμα δεν ανατάσσεται, αν προκαλεί έντονο πόνο και εμφανίζει ερυθρότητα και ο ασθενής παρουσιάζει ναυτία, εμετό ή πυρετό, τότε η κήλη έχει πιθανότητα περισφιχθεί και θα πρέπει να γίνει άμεσα μεταφορά σε νοσοκομείο προς επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης;

Η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης πραγματοποιείται πρωτίστως με την κλινική εξέταση του ασθενούς και την ανασκόπηση του ιστορικού του. Η εκτέλεση αξονικής ή/και μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να δώσει μία πληρέστερη εικόνα της πάθησης και να εκτιμήσει το μέγεθος της κήλης.

 

Πότε η μετεγχειρητική κήλη χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης;

Η μετεγχειρητική κήλη χρήζει πάντα χειρουργικής αντιμετώπισης, για την αποφυγή διεύρυνσής της που θα καταστρέψει την ανατομία των κοιλιακών τοιχωμάτων αλλά και την πρόληψη εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση μετεγχειρητικής κήλης

Η χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης είναι μία κατάσταση που δημιουργεί άγχος στον ασθενή, καθώς πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση. Η σύγχρονη αντιμετώπιση και η χρυσή επιλογή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι πλέον η ελάχιστα επεμβατική / λαπαροσκοπική τεχνική.

Με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, ο εξειδικευμένος χειρουργός, εκτελεί 3 τομές λίγων χιλιοστών, μέσω των οποίων εισέρχεται το λαπαροσκόπιο (κάμερα) εντός της κοιλιακής χώρας. Με τη μεγεθυσμένη εικόνα της κάμερας, είναι δυνατή η εκ των έσω αναγνώριση της κήλης, η λύση όλων των συμφύσεων που υπάρχουν στην κοιλία από την αρχική επέμβαση και η αποκατάσταση της κήλης με ειδικό πλέγμα που επικαλύπτει σε μεγάλο βαθμό το χάσμα της κήλης.

 

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής αντιμετώπισης

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τεχνικής είναι αξιοσημείωτα, έναντι του κλασικού ανοιχτού χειρουργείου:

 • αναίμακτη μέθοδος
 • ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • δεν διενεργούνται νέες τομές
 • δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις (σωληνάκια)
 • άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • μία ημέρα νοσηλείας

 

Ο γενικός χειρουργός, Δρ. Νίκος Βλάχος, με πολυετή εμπειρία και πιστοποίηση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών, μπορεί να σας απαλλάξει οριστικά και ανώδυνα από τη μετεγχειρητική κήλη. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για περισσότερες πληροφορίες και ενημερωθείτε λεπτομερέστερα για τη λαπαροσκοπική τεχνική και τα οφέλη της.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !