Image Alt

Μηροκήλη

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μία μορφή κήλης που εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα. Παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες (70%) λόγω ανατομικής παραλλαγής σε σχέση με τους άνδρες (μεγαλύτερη διάμετρος της πυέλου). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μηροκήλη ανακαλύπτεται εκτάκτως λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, καθώς το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά το 1 εκ., καθιστώντας την δύσκολα αναγνωρίσιμη, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα.

 

Ανατομική εντόπιση της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται ανατομικά στο μηριαίο δακτύλιο, ένα μικρό κανάλι που εντοπίζεται ψηλά στη μέση κάθε μηρού και συγκεκριμένα κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Η διόγκωση που χαρακτηρίζει τη μηροκήλη εντοπίζεται χαμηλότερα από τη βουβωνοκήλη (κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο).

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της μηροκήλης

Σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση της μηροκήλης είναι οι εξής:

-παχυσαρκία

-χρόνια δυσκοιλιότητα

-εγκυμοσύνη

-συστηματική ή απότομη άρση σημαντικού βάρους

-χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

-επίμονος βήχας

-γενετική προδιάθεση

 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης;

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης αποτελεί η εμφάνιση μίας μικρής διόγκωσης υψηλά στον μηρό, η οποία και αναπτύσσεται σταδιακά. Η διόγκωση αυτή παρατηρείται κυρίως σε όρθια θέση, αλλά και κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Η μηροκήλη γίνεται ακόμα πιο εμφανής στο βήχα. Σημειώνεται ακόμη ήπια ενόχληση στη μηροβουβωνική περιοχή που γίνεται εντονότερη όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

Η μηροκήλη είναι η μορφή κήλης που πιο συχνά επιπλέκεται με περίσφιξη. Η περίσφιξη μάλιστα είναι πού συχνά το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται.

Συνήθεις επιπλοκές της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται συχνά με επιπλοκές όπως η περίσφιξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς το περιεχόμενο της κήλης (σχεδόν πάντα το λεπτό έντερο) εγκλωβίζεται και κινδυνεύει λόγω ισχαιμίας, στο στενό στόμιο της κήλης. Παρουσιάζεται έντονος πόνος στην περιοχή, ερυθρότητα και διόγκωση και στη συνέχεια αναπτύσσονται συμπτώματα απόφραξης του λεπτού εντέρου (φουσκωμένη κοιλία και έμετοι).

Η περίσφιξη είναι μία κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του εγκλωβισμένου σπλάγχνου.

Όταν υπάρχει διάγνωση περισφιγμένης μηροκήλης, τότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Πως γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;

Για τη διάγνωση της μηροκήλης απαιτείται μία λεπτομερής κλινική εξέταση για την αναγνώριση (ψηλάφηση) της διόγκωσης στη μηροβουβωνική χώρα. Συχνά, ιδίως σε παχύσαρκα άτομα, η μηροκήλη είναι δύσκολο να διακριθεί από τη βουβωνοκήλη. Σε περιπτώσεις που η διάκριση ανάμεσα στις δύο μορφές κήλης είναι δύσκολη, απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία, θέτουν την οριστική διάγνωση.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη μηροκήλη;

Όπως σε κάθε μορφή κήλης, πιο επιβεβλημένα ωστόσο στην περίπτωση της μηροκήλης, η άμεση χειρουργική παρέμβαση είναι η αναγκαία θεραπεία σε όλους τους ασθενείς, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών -με κυριότερη εξ ’αυτών την περίσφιξη- είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη μέθοδο αποκατάστασης της μηροκήλης. Η λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική χειρουργική με την τοποθέτηση πλέγματος, αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, ιδίως σε εκλεκτικές περιπτώσεις, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες υποτροπής της μηροκήλης. Κατά τη διάρκεια του λαπαροενδοσκοπικού χειρουργείου χρησιμοποιείται κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μέσω μικρών τομών (0.5 εκ. περίπου) εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία σε έναν πολύ μικρό χώρο, ακριβώς στο σημείο που είναι το στόμιο της κήλης. Ακολούθως, αφού αναταχθεί η μηροκήλη, τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα για την οριστική λύση του προβλήματος

 

Μετεγχειρητική πορεία μετά την αποκατάσταση της μηροκήλης

Η αποθεραπεία μετά την αποκατάσταση της μηροκήλης είναι άμεση, χάρη στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική τεχνική.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο, χωρίς ταλαιπωρία, απλά αποφεύγοντας την έντονη σωματική άσκηση για λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα:

-Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί μόνο μία ημέρα.

-Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι απών.

-Η ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική είναι αναίμακτη.

-Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς ουλές και σημάδια.

Αν κι εσείς πάσχετε από μηροκήλη και τα επίμονα συμπτώματά της, συμβουλευτείτε άμεσα τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Νίκο Βλάχο, για την άμεση και ανώδυνη αντιμετώπισή της μέσω της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής τεχνικής.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !