Image Alt

ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΗ ΚΗΛΗ

Τι είναι η επιγαστρική κήλη;

επιγαστρική κήλη ή κήλη της λευκήςγραμμής είναι η κήλη που προβάλει μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου. Εμφανίζεται σε τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ αφορά περίπου το 2-3% του συνολικού πληθυσμού.

Πώς δημιουργείται η επιγαστρική κήλη;

Η επιγαστρική κήλη δημιουργείται όταν εξασθενήσει το μυϊκό τοίχωμα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος και δημιουργηθεί χάσμα εντός των μυϊκών ομάδων.

Τα αίτια της εξασθένησης αυτής, συνδέονται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Μπορεί να συνυπάρχουν κληρονομικοί προδιαθεσικοί παράγοντες αλλά συνήθως προκαλείται από καθημερινές δραστηριότητες, όπως η έντονη χειρωνακτική εργασία ή άσκηση. Ακόμη, ένας τραυματισμός, ο έντονος βήχας, η άρση βάρους, η παχυσαρκία και η μεγάλη απώλεια βάρους αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ειδικές περιπτώσεις

 • Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι μύες της εγκύου στην κοιλιακή χώρα «τεντώνονται», προκαλώντας χαλάρωση των ιστών.
 • Η επιγαστρική κήλη παρουσιάζεται και σε παιδιά ή βρέφη, ιδίως όταν κλαίνε ή βήχουν σε μεγάλη συχνότητα.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα επιγαστρικής κήλης

Τα κύρια συμπτώματά της είναι η ενόχληση και ενίοτε ο πόνος σε πολλές από τις κινήσεις του ασθενούς.Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται στην περιοχή πάνω από τον ομφαλό ως μία διόγκωση ή φούσκωμα που μοιάζει με λίπωμα.

Συνήθως, η κήλη ανατάσσεται, επιστρέφει δηλαδή το σπλάγχνο που περιέχει στη θέση του, ιδίως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, παραμένει συνεχώς σταθερή, προκαλώντας προοδευτικά συμπτώματα όπως τοπική ευαισθησία, σκληρία και πόνο.

Δεν είναι σπάνιο οι ασθενής να συγχέουν την επιγαστρική κήλη με άλλη παθολογική κατάσταση η οποία ονομάζεται διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, αν και μπορεί να συνυπάρχει με την επιγαστρική κήλη, από μόνη της δεν απαιτεί την ίδια αντιμετώπιση, καθώς δεν είναι αληθής κήλη και επιπλέον η διόρθωσή της γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Διάγνωση της επιγαστρικής κήλης

Η διάγνωσή της πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

 • Ψηλάφηση από γενικό χειρουργό που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση κηλών, εξετάζοντας τον ασθενή σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση.
 • Υπερηχογράφημα κοιλίας
 • Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας

Η παρουσία ωστόσο της τοπικής διόγκωσης στην περιοχή του επιγαστρίου (μεταξύ ομφαλού και στέρνου) αποτελεί την κύρια ένδειξη ύπαρξης επιγαστρικής κήλης.

Ποιά είναι η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης;

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης γίνεται μόνο χειρουργικά. Η ελάχιστα επεμβατική, λαπαροσκοπική τεχνική με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος, αποτελεί την σύγχρονη, ιδανική επιλογή. Επιτρέπει την αποκατάσταση του χάσματος με τη διενέργεια μικροτομών διαμέτρου λίγων χιλιοστών.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μέθοδος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση είναι πολλά, με κυριότερα τα ακόλουθα:

 • ελάχιστος έως απών μετεγχειρητικός πόνος
 • ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα
 • μικρότερα ποσοστά επιπλοκών και υποτροπής
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μέσω ελάχιστων τομών που δεν αφήνουν σημάδια ή ουλές
 • δεν τοποθετούνται σωληνάκια παροχέτευσης
 • σύγχρονη διόρθωση άλλων κηλών που μπορεί να μην ήταν εμφανείς κλινικά ή με τις απεικονιστικές εξετάσεις και να «χάνονταν» με την ανοικτή επέμβαση
 • παραμονή στο νοσοκομείο για μία το πολύ ημέρα

Μπορεί η επιγαστρική κήλη να προκαλέσει επιπλοκές;

Η επιγαστρική κήλη, όπως και κάθε μορφή κήλης, πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθούν δυνητικά σοβαρές επιπλοκές.

Η κυριότερη όλων των επιπλοκών είναι η περίσφιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάγχνου εντός της κήλης.

Για το λόγο αυτό, αν έχετε συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή αν έχετε ήδη διαγνωσθεί με επιγαστρική κήλη, προγραμματίστε άμεσα ένα ραντεβού με εξειδικευμένο χειρουργό,Νίκο Βλάχο για την άμεση και οριστική αντιμετώπισή της. Η πολυετής εμπειρία και εκπαίδευσή του στην ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική τεχνική υπόσχεται ασφάλεια, μηδαμινό πόνο και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣCALL US
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ CONTACT US
Call Now ButtonΚλείστε τώρα ραντεβού !